Patronat nad przedsięwzięciem objął Polski Związek Pszczelarski, bo publikacja omawia również ważny aspekt efektywnej współpracy plantatorów i pszczelarzy. Okazuje się, że jedni i drudzy mogą czerpać korzyści z obecności pszczół przy polach rzepakowych zarówno w postaci wyższego plonu rzepaku jak i pokaźnych zbiorów miodu. Pasieki zlokalizowane przy polach rzepakowych to również szansa na rozwój rodzin pszczelich, które mają pod dostatkiem wartościowego pokarmu w postaci pyłku.
Publikacja przekonuje, że stosowanie pestycydów w uprawach rzepaku nie szkodzi pszczołom, jeżeli przestrzega się kilku ważnych zasad, m.in. tych zawartych na etykietach środków ochrony roślin, a prace prowadzi się wieczorem, po zakończeniu oblotu upraw przez pszczoły. Jeden z rozdziałów wprost odnosi się do właściwości miodu rzepakowego, który stosowany jest nie tylko jako środek spożywczy, ale również w kosmetyce i w medycynie naturalnej.
Broszura „Rzepak. Zapylanie, ochrona, bezpieczeństwo pszczół i jakość miodu” powstała w ramach projektu „Cud miód” i jest sfinansowana z Funduszu Promocji Roślin Oleistych. Jej wydawcą jest Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju , a partnerem Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych. Gmina Pawłowice, jako partner projektu, otrzymała ok. 200 sztuk broszur, które zostaną rozesłane do rolników z gminy Pawłowice.
Publikacja jest również do pobrania w formie pliku pdf pod linkiem: Rzepak. Zapylanie, ochrona, bezpieczeństwo pszczół i jakość miodu