Artykuł

Parking przebudowany

Zakończono przebudowę parkingu przy Szkole Podstawowej im. Karola Miarki w Pielgrzymowicach. Powstał bezkolizyjny parking z uregulowanym ruchem drogowym, większą ilością miejsc parkingowych oraz z bezpiecznymi przejściami dla pieszych.

W wyniku przeprowadzonych prac powstała jednokierunkowa droga o szerokości ok. 3,5 m z nowym wjazdem od strony ul. Powstańców i 27 miejscami parkingowymi. Najbliżej wejścia do szkoły znajdą się dwa miejsca dla osób niepełnosprawnych. Nawierzchnia wykonana jest z kostki brukowej. W ramach prac wybrukowano również miejsce pod wiatę rowerową. Natomiast w miejscu dotychczasowego wyjazdu powstały schody oraz peron pod wiatę przystankową, która została zakupiona z funduszu sołeckiego. Wzdłuż wjazdu oraz parkingu powstał chodnik, którym można bezpiecznie przejść do ul. Powstańców. W ramach dodatkowych robót wykonano dojazd do zaplecza szkoły.

Koszt inwestycji wyniósł ponad 225 tys. zł. Wykonawcą zadania była firma F. H. U. Diego z Wisły Małej. Obecnie szkoła we własnym zakresie przy współpracy z Gminnym Zespołem Komunalnym remontuje ogrodzenie.

Data publikacji: 14.09.2018
Autor: Sylwia Mazur-Giel
Opublikował: Sylwia Mazur-Giel
Przewiń stronę do góry

Informacja o cookies!

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do Twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje