Ponieważ jesień zbliża się nieubłaganie, na dopołudniowych spotkaniach z kulturą o tematyce kulinarnej nie mogło zabraknąć jabłek i orzechów. Są to dary natury, które wszystkim kojarzą się właśnie z tą porą roku. Mieszkanki gminy Pawłowice wymieniły się ulubionymi przepisami oraz doświadczeniami w przygotowywaniu potraw właśnie na bazie tych dwóch produktów. Efektem spotkania były pyszne jabłka nadziewane żurawiną oraz aromatyczne i chrupiąca ciasteczka z orzechów włoskich (przepis poniżej).
Koordynatorka spotkań Gabriela Gwiszcz zaprasza wszystkich chętnych w przyszłą środę, 26 września, na święto ziemniaka, które odbędzie się także w ramach dopołudniowych spotkań z kulturą. Planowane jest pieczenie placków, robienie sałatek oraz wszelkich innych potraw oczywiście na bazie ziemniaka. Zachęca się również osoby, które ukończyły 50 lat, do wzięcia udziału w bezpłatnym kursie komputerowym. Kurs obejmuje 14 godzin zajęć komputerowych, spotkanie organizacyjne odbędzie się 3 października o godz. 10:00 w Centrum Kultury (sala 212).
Przepis na ciasteczka mocno orzechowe i rozkosznie kruche- dwie szklanki mąki- 200 g masła (1 kostka)- szklanka mielonych orzechów włoskich- pół szklanki cukru pudru- 2 żółtka- torebka cukru z prawdziwą wanilią 1. Masło siekamy z mąką, dodajemy orzechy, żółtka, połowę cukru pudru oraz cukier waniliowy. Starannie zagniatamy.2. Z ciasta robimy wałek o średnicy ok. 3 cm. I tniemy go na krążki o centymetrowej długości.3. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do ok. 180 stopni piekarniku przez 10-20 minut.4. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy resztą cukru pudru