Rok 2022

Firma z Tradycjami - laureat roku 2022

Spółka Cywilna Irena Stompor Beata Górnicz Hotel Restauracja "KONICZYNKA"

Siostry Irena Stompor i Beata Górnicz w 1995 roku założyły spółkę cywilną i rozpoczęły działalność restauracyjną w Zajeździe Górnośląskim w Pawłowicach. Doświadczenie, które zdobyły pracując wcześniej w hotelu Diament w Jastrzębiu-Zdroju i restauracji Feniks w Żorach z powodzeniem wykorzystały we własnym biznesie. Od początku działalności zajmowały się usługami restauracyjnymi świadczonymi dla klientów indywidualnych, organizacją imprez rodzinnych i okolicznościowych.

Szybko zorientowały się, że dobrym uzupełnieniem restauracji byłyby usługi noclegowe, dlatego zaczęły rozglądać się za nowym lokalem. W 2000 roku kupiły obiekt w centrum Pawłowic przy ul. Zjednoczenia, jednak budynek wymagał gruntownej przebudowy. Prace trwały dwa lata i były wykonywane systemem gospodarskim, a w pomoc zaangażowana była rodzina. Restaurację „Koniczynka” z dużą salą przyjęć uruchomiono w 2002 roku,
a dwa lata później oddano do użytku dziesięć pokojów noclegowych w standardzie hotelu z dwiema gwiazdkami.

W 2013 roku, z wykorzystaniem unijnej dotacji i kredytu, za ponad 2 mln zł do hotelu
i restauracji dobudowano nową część z kolejną salą restauracyjną oraz dziesięcioma pokojami noclegowymi. Zagospodarowano też teren wokół obiektu i zbudowano parking. Pomysłów na wystój restauracji, pokojów hotelowych czy wyposażenie kuchni właścicielki szukały uczestnicząc w profesjonalnych targach dla restauratorów, hotelarzy, a nawet biorąc udział w targach ślubnych. Wszystkie projekty realizowały samodzielnie, bez korzystania z wyspecjalizowanych firm.  

Dziś restauracja i hotel „Koniczynka” to przestronny obiekt z dwiema salami przyjęć
na 80 i 50 osób oraz dwiema salami bankietowymi na 30 osób każda, z kuchnią wyposażoną w nowoczesny sprzęt, m.in. trzy piece konwekcyjne oraz zapleczem noclegowym: dziesięcioma pokojami hotelowymi i dziesięcioma hostelowymi. Właścicielki zatrudniają 19 osób, w tym m.in. 4 kelnerów, 6 pracowników kuchni, księgową, trzy osoby do sprzątania. Braki na rynku pracy spowodowały, że w szeregach pracowników znalazły się dzieci właścicielek, a także sezonowi pracownicy z Ukrainy. Wśród pracowników znajdują się też osoby, które z firmą są związane od wielu lat, m.in. obecna szefowa kuchni, która przed laty zaczynała pracę w „Koniczynce” jako stażystka. Właścicielki, mając za sobą doświadczenie godzenia wychowywania dzieci i pracy
w gastronomii, starają się zapewniać pracownikom elastyczny system czasu pracy.     

Irena Stompor i Beata Górnicz nie ograniczają się tylko do zarządzania firmą. Początki działalności wymagały zaangażowania zarówno w kuchni, jak i przy obsłudze gości
czy zaopatrzeniu. Tak jest do dzisiaj. Właścicielki wspierają pracowników wszędzie tam, gdzie potrzebne są dodatkowe ręce do pracy.    

Przez ponad dwadzieścia lat pracy w branży wiele się zmieniło i właścicielki muszą elastycznie reagować na nowe trendy. Coraz częściej klienci rezygnują z hucznego biesiadowania przy suto zastawionym stole na rzecz skromniejszych spotkań. Bardzo trudnym okresem jest czas pandemii, który szczególnie dotkliwie odbił się na usługach restauracyjnych i hotelarskich. Trwałość firmie zapewnił dobry początek 2020 roku,
kiedy „Koniczynka” stała się miejscem stacjonowania obozów sportowych dla klubów spoza gminy korzystających z gminnej infrastruktury oraz fakt, że właścicielki samodzielnie wykonywały większość prac w restauracji i hotelu.

l.

Last update at: 13.02.2023
Author: Joanna Kiełkowska
Updated by: Joanna Kiełkowska

Cookies information !

Our website uses cookies for statistical, advertising and functional purposes. Thanks to them, we can customize the site to your needs. Anyone can accept cookies or have the ability to disable them in the browser so that no information is collected