Artykuł

Przysmaki ziemi pszczyńskiej

Wczoraj w Pielgrzymowicach, odbył się Powiatowy Konkurs  „Tradycje i kulinaria ziemi pszczyńskiej”. Celem corocznego konkursu organizowanego przez  Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Pszczynie jest podtrzymanie tradycji kulinarnych naszego regionu. W Ochotniczej Straży Pożarnej w Pielgrzymowicach o tytuł najsmaczniej przygotowanych potraw walczyło siedem Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń Kobiecych, reprezentowały one miejscowości: Suszec, Goczałkowice, Kobiór, Wisłę Mała, Wisłę Wielką, Frydek oraz Pielgrzymowice. W  tym roku tematem przewodnim były potrawy z ryb, które podano na różne sposoby m.in. smażone, w galarecie, w sałatkach, były to zarówno słodkowodne, jak i morskie ryby. Królem stołu był oczywiście kap, ale można było spróbować także suma, leszcza czy innych rzadziej spotykanych ryb. Nie mogło zabraknąć śledzia, który co prawda sprowadzany, jednak ma swoją ugruntowana pozycję w tradycji kulinarnej regionu.

Czteroosobowe jury, w składzie: Gabriela Gwiszcz - etnograf, Henryk Białowąs – ichtiolog oraz dwóch zawodowych kucharzy: Jan Dudek i Jakub Mrozek miało trudny wybór, a mnogość i różnorodność potraw nie ułatwiała zadania. Ostatecznie pierwsze miejsce ex aequo zajęły potrawy przygotowane przez Stowarzyszenie Koła Gospodyń Wiejskich z Pielgrzymowic oraz KGW z Frydku, w gminie Miedźna. Również publiczność najwyżej oceniła dania z Pielgrzymowic, przyznając im pierwsze miejsce. Imprezę urozmaicił występ zespołu „Pielgrzymowianie” oraz przedstawienie przygotowane przez uczniów SP Pielgrzymowice „O rybaku i złotej rybce” i monolog wygłoszony przez Michała Sajdoka o Skarbniku z kopalni, oczywiście wszystko w gwarze śląskiej.

Data publikacji: 21.11.2019
Autor: UG Pawłowice
Opublikował: Sylwia Mazur-Giel
Przewiń stronę do góry

Informacja o cookies!

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do Twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje