Już w najbliższą niedzielę (22 czerwca 2025 r.) zapraszamy wszystkich miłośników dobrej kuchni na Śląskie Święto Karpia. Na uczestników będą czekać darmowe degustacje dań rybnych przygotowane przez profesjonalnych kucharzy.
Będzie pokaz kulinarny na wielkiej patelni, podczas którego przygotowana zostanie słowiańska paella – ryba duszona z ryżem i warzywami. Danie inspirowane hiszpańską klasyką, ale w wersji ze słodkowodnymi rybami. Pokazowi będzie towarzyszyć opowieść o tradycjach wykorzystania ryb w kuchni polskiej i śląskiej oraz o sposobach ich przygotowania
To jednak nie wszystko – w strefie kulinarnej czekać będą także inne smakowite propozycje:
POLSKI KARP – menu degustacyjne:
- Pieczony pasztet z karpia z żurawinowym dressingiem i pieczywem
- Żurek z karpia wędzonego z jajkiem, rybnym pulpem i pieczonym ziemniakiem
- Nacinany filet z karpia smażony sauté, podany z chrzanowym sosem i zieloną dymką
- Mini burger z karpiem, pomidorem, prażoną cebulą i sosem burgerowym
PAN KARP – menu:
- Karp wędzony
- Karp smażony w cieście naleśnikowym
Do degustacyjnych dań Wodociągi Pawłowice serwować będą również wodę pochodzącą ze studni głębinowych. Dostępne będą trzy orzeźwiające warianty: mięta z cytryną, cytryna z pomarańczą oraz malina.
Zapraszamy do parku przy inhalatorium w Pawłowicach, by spróbować karpia w niecodziennych odsłonach i poznania na nowo smaku naszej regionalnej ryby. Do zobaczenia!